kellemesmasszazs.hu

Ha egy kellemes masszázsra vágyik!

  • Megosztás

A masszázs története:

Tartalom:

Masszázs az ókorban

Masszázs a középkorban

Felvilágosodás

Masszázs a XIX. században

Masszázs a XX. században

 

A masszázs olyan testen alkalmazott behatás, amit meghatározott technikával hajtanak végre.
Ez így eléggé tárgyilagosan hangzik, pedig a masszázs minden, csak éppen nem gépies mozdulatok halmaza.

A lentebb majd kifejtett pozitív élettani hatások mellett, ugyanis a masszázs alapeleme az érintés. Az érintés ami az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz az embereknél. Elég egy kézfogásra, vagy simogatásra gondolni. A jó masszázs alapfeltétele, hogy megbízzunk a masszőzben/masszőrben, aki ezt megfelelő viselkedéssel, és hangulatkeltéssel érheti el.A kezdetekről információk hiányában pusztán sejtésünk lehet. Mivel, ha fáj valamink ösztönösen dörzsölgetni, nyomkodni kezdjük, valószínűleg ez őseinknél se lehetett máshogy. Az első információig ugyanakkor Kr.E 4000-ig kellett várnunk, amikor is az első írásjelek használatával, a masszázsra is találunk utalásokat. Sajnos elnevezésének eredetét nem tudhatjuk biztosan, de származhat a görög massein (dörzsölni, gyúrni), a francia massage, a héber mases, az arab mass (kézzel simogatni, nyomni) szavakból is.Masszázs az Ókorban:

 Az Ókorban már felgyorsultak az események, tudatosan alkalmazták a masszázst Egyiptomban (sebek, és betegségek orvoslására), Kínában (többek között idegrendszeri, és vérkeringési problémákra alkalmazva), Görögországban a gyógyítás mellett a sportolókon is alkalmazták, illetve a Római Birodalomban is nagy hangsúlyt fektettek rá.Masszázs a KözépkorbanA Római Birodalom bukásával, a természettudományokkal együtt a masszázzsal való foglalkozás is visszaesett. A sorozatos háborúk, éhínség és betegségek után kialakul káoszban az egyház átvette az uralmat, az oktatás kizárólagos joga lett.

Ebben az időben az orvostudomány az Arab térségben volt a leghaladottabb, mivel csak a XI. században lett nagyobb az egyház hatalma. Magyarországon a táltosok szerepét a gyógyításban a papok vették át A papok és apácák sok mindent átvettek elődeiktől, ezért folytatódhatott a gyógynövények használata, a gyógyításban.
Mátyás király idejében már végeztek masszázshoz hasonló gyakorlatokat, de a masszázs a török megszállás idején terjedt el, a fürdőkkel párhuzamosan.Angliában a XII. században már tanítják a masszázst az orvosi egyetemen, az 1500-as évektől kezdve pedig Európában már gyógyító célzattal alkalmazták. Az 1800-as években Angliában, Edingburgban megalakult az első masszírozó magánintézet, ahol már dolgoztak gyúrók is.

 

Felvilágosodás

 Az egyház szerepének visszaesésével, újra fejlődésnek indulhatott az orvostudomány, komoly áttöréseket elérve. Többek között ennek az időszaknak köszönhetjük, a máig egyik legnépszerűbb, és legjobban elterjedt nyugati masszázsfajtát, a svédmasszázst.
A finn masszázs kialakulását szintén erre az időszakra
tehetjük.


Masszázs a XIX. században


1867-ben Pehr Henrik Ling (a svédmasszázs "feltalálója") tanítványai bizonyos Mosengeil és JG Metzger az összegyűjtött tapasztalatokból könyvet írtak, amiben felvetették a masszázs reflexiós hatásait is.

1893-ban a Masszázs kézikönyve című könyvben Hoffa Ling módszerét továbbfejlesztő tapasztalatait írta le.
Neki köszönhetjük az ízületi mobilizációt, és az 5 alapfogást (simítás, gyúrás, dörzsölés,
ütögetés, rezegtetés)Masszázs a XX. századbanA XX. századra leginkább a speciális masszázsfajták kialakulása jellemző. Többek között ekkor alakult ki a kötőszöveti masszázs (1929-ben közel egy időben Ruhman és Elisabeth Dicke is felfedezte a dörzsölő, bőreltoló masszázsfogások pozitív hatását.

A csonthártya masszázst 1953-ban írták le a periostealis masszázsról szóló könyvükben P. Vogler és H. Krauss német orvosok.Összességében elmondható, hogy szerencsére újra hatékonyan alkalmazhatjuk a masszázst különféle problémák gyógyítására, minek köszönhetően nem csak rendkívül kellemes, de hasznos is tud lenni egy ilyen kezelés.

Tovább a kategóriában: « A masszázs hatásai