kellemesmasszazs.hu

Ha egy kellemes masszázsra vágyik!

  • Megosztás

A masszázs hatásai

A masszázs, mint tevékenység gyakorlatilag egy idős az emberiséggel, és több száz éve alkalmazzuk tudatosan. Bár napról napra fedezik fel újabb előnyös hatásait, mára kialakultak az alaptípusok, és fogások, velük együtt pedig egy lista, hogy mégis milyen hatásai vannak a masszázsnak.
Ezekből szemezgetünk ma.

 

A masszázs hatásai:

Stresszoldó, nyugtató, relaxáló hatású

Segíti az alvást

Fokozza az izmok teljesítőképességét

Javítja a bőr állapotát

Krónikus fájdalmakat enyhít

 

 

Stresszoldó, nyugtató, relaxáló hatású

 

Mint korábban említettük, a masszázs egyik legfontosabb hatása az egészségügyi előnyök mellett, az érintés élvezete, illetve a kikapcsolódás. Megfelelően megválasztott masszőzzel (vagy masszőrrel) a masszázs ideje alatt a páciens tökéletesen kikapcsolódhat, relaxálhat. Valljuk be, hogy manapság nagy kincs, akár 1-1.5 órára is kiszabadulni a mindennapok problémái közül, és csak magunkkal foglalkozni.
Sajnos a mai betegségek nagyon nagy százalékának az okozója a stressz.

Az orvosok 90%-ban olyan betegségekkel foglalkoznak, melyek kialakulásáért a stressz felelős. Ezek például a fej, hát, illetve nyakfájás, gyenge koncentráló képesség, szem túlterheltsége, depresszió, ingerlékenység, kimerültség. Ebből kifolyólag érdemes néha kicsit leállni, és élni a masszázs pozitív hatásaival.
A masszázs felfrissíti a bőrt, a vérkeringést, az izmokat, de rendkívül jótékony az idegrendszerre is. Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozva testünk stresszre adott negatív reakcióit. Oldja az izmok akaratlan feszülését, helyreállítja a szívritmus, vérnyomást, és keringést.

 

Segíti az alvást

 

Szintén a stresszhez, feszültséghez kapcsolható probléma az alvászavar, ami ingerlékenységet, fáradságot, és érzelmi kimerültséget okozhat. Ezek a tünetek lényegesen csökkentik tűrő és állóképességünket.


Megfelelő masszázs típus kiválasztásával ellazíthatjuk izmaink, megnyugtathatjuk idegrendszerünk, amivel a test lelassulását idézzük elő, csökken a vérnyomás, lassul a szívritmus, szabályosabbá válik a légzés, és már akadály sincs egy pihentető alvás előtt.

 

Fokozza az izmok teljesítőképességét

 

Eme hatás a sportolóknak elengedhetetlen, ugyanakkor elkényelmesedett életvitelünk egyik negatív hatásának, a mozgáshiánynak kellemetlen velejáróit is tudjuk enyhíteni. (Természetesen a mozgást nem lehet teljesen kiváltani)
A masszázs hatására felgyorsul az anyagcsere, csökken az izomtónus, amitől nő az izmok teljesítőképessége illetve rugalmassága. Javul az izmok állóképessége, gyorsabban regenerálódnak.

 

Javítja a bőr állapotát

 

Manapság sajnos egyre nagyobb problémát okoz az UV sugárzás, ami sajnos bőrünket se kíméli. Emellett a hiányos étrend, és a szennyezett levegő sincs éppen jótékony hatással bőrünkre. Ezeknek köszönhetően a bőr kiszárad, ráncosodik, elveszti fiatalos jellemzőit. A masszázs hatására kitágulnak a bőr erei, ezáltal növelve a sejteket tápláló anyagok felvételét, gyorsítva a méreganyagok távozását. A vérkeringés fokozásával biztosíthatjuk a bőr nedvességtartalmát, ezzel megakadályozva a viszketést, és a kiszáradást.

 

Krónikus fájdalmakat enyhít

 

Mint olvashattuk, a masszázst évszázadok óta használják gyógyításra. A sportolóknál bevett szokás fájdalom enyhítésére használni, ugyanakkor a hétköznapi életben is szükség lehet rá, ha valaki sérülésből, vagy betegségből származó fájdalommal éli életét. A masszázs segítségével ezt megszüntethetjük. A szakképzett masszőz olyan ingereket vált ki a szövetek idegvégződésében, melyek meggátolják a fájdalom ingerületeinek eljutását az agyba. Emellett az agyat endorfin (boldogsághormon) kiválasztására kényszeríti, így természetes úton, gyógyszerek mellőzésével enyhíthetjük a fájdalmat, és a rossz közérzetet...

 

Mint láthatjuk nagyon sok pozitív hatása van a masszázsnak, ugyanakkor nem univerzális, különböző problémákra más-más masszázstípust kell alkalmazni.

Tovább a kategóriában: A masszázs története »